Alkotótábor

Művészeti alkotótáborunk Vászolyban

Hagyományos művészeti alkotótáborunk 2012-től valósul meg minden év júliusában a Balaton-felvidéki Vászoly kisközségben, növendékeink számára kiváló lehetőséget biztosít a nyári szabadidő tartalmas eltöltéséhez.

2022 nyarán július 11.-18. között valósítottuk meg leglelkesebb növendékeink részvételével.

A tábor célja elsősorban a zenei készségek, a kézügyesség és a kreativitás fejlesztése. Az alkotó tevékenység mellett aktív, tevékeny pihenésre, kirándulásra, strandolásra, játékra, mókázásra is jutott idő. Szinte minden program a szabadban, friss levegőn zajlott, kellemetlen időjárás szerencsére nem zavarta meg a tábori napokat. Az élményszerű, felfedező alkotás mellett nem feledkeztünk meg a tábor nevelő hatásáról sem: önfeledt kikapcsolódást biztosított, hozzájárult az önállósodás fejlődéséhez, a társas kapcsolatok kialakulásához, szellemi és érzelmi felfrissülést nyújtott a résztvevő gyermekeknek.

Tehetséges magyar ajkú növendékeink a nyári szünidő alatt festői környezetben, a Balaton-felvidéken életre szóló élményekkel gazdagodtak. Magyarország szépségeit testközelből, a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hiszen már az utazás során sok érdekességet tudhattak meg Magyarország ezeréves történelméből. Vászoly falucska Magyarország egyik leginspirálóbb pontja, számos neves festő- vagy zeneművész látogatja.

Az itt töltött napok alatt a művészeti foglalkozásokat és a gyermekek felügyeletét 3 szakképzett pedagógus, diplomás művész végezte, mégpedig Mgr. Papp Katalin, DiS.art. igazgató asszony, hegedűtanár, Molnár Péter, DiS.art. táncművész és Mgr. Suchan Monika képzőművészet tanár, így a zene, a tánc, és a képzőművészet egyaránt helyet kapott a tábor mindennapjaiban. A foglalkozások a hatékonyság és a személyre szabott fejlesztés érdekében kis csoportokban folytak.

Nagy hangsúlyt fektettünk a magyar néptánc és népzene, a magyar monda és mesevilág alakjainak megismertetésére és megformálására. Köztudott, hogy mind a zenének, mind a táncnak közösségformáló ereje van, erre építettünk az együtt töltött napok során, így a családias hangulat mindig biztosított volt. Az idősebb növendékek gondoskodással fordultak a fiatalabb művészpalánták felé. A visszajelzések alapján a résztvevő gyermekek kiegyensúlyozottan, vidáman és feltöltődve érkeztek haza. Legkedvesebb időtöltésükként természetesen a kötetlen programokat emelték ki, mint pl. a Balaton-parti strandolást, vagy az esti társasjátékozást, meseolvasást.

Az alkotótábor a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.