Együtteseink

Vonószenekar

A hegedűs hangszerjátéknál a zenei elképzelés és az azt megvalósító technika elválaszthatatlanok. Ez leginkább a hegedűtanulás kezdeti éveire jellemző, amikor a zenei appercepció és a hangszeres mozgásérzetek még fejletlenek, s a tanuló valóban csak azt tudja helyesen megszólaltatni hangszerén, amiről intenzív hallási élménye van.

Az előírt tanterv szerint 3. osztályos kortól kötelező a vonószenekarban való közreműködés, de igazából már sokkal korábban lehetőséget kínálunk a vonósaink számára a zenekarban való részvételre, hiszen a közös sikerélmény nagyban elősegíti a további fejlődésüket, kitartásukat.

A kezdetektől, már közel 10 éve működik vonószenekarunk, melynek célja, hogy a művészi zene teljességébe vezesse diákjainkat, ízlés és emberformáló erejét erősítse. Musical és klasszikus zene egyaránt megtalálható repertoárunkban.

A vonószenekar állandó szereplője iskolánk karácsonyi hangversenyének, a tanári hangversenynek, illetve az egyéb alkalmakhoz fűződő zenei eseményeknek.

Mgr. Papp Katalin, DiS.art.

Gyermekkar

A Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola nagy hangsúlyt fektet a tanulók komplex zenei nevelésére. A zene szakon a választott főtárgy mellett a gyermekeknek lehetőséget kínálunk énekkarban is részt venni, hiszen tudjuk, hogy minden ilyen közösségnek fontos szerepe van a személyiség formálásában. Az iskolánknak két kihelyezett tagozatán, Nagyölveden és Muzslán folyik heti szintű énekkari munka. Ezeken a tanórákon nemcsak ének szakos, de hangszeres tanulók is részt vehetnek.  A repertoár kiválasztása egyes alkalmakra az énekkart vezető tanár feladata. Stílusban különböző és általában hangszerkíséretes darabok ezek, melyekben iskolánk tanárai közreműködnek. A zenei anyagot többségében az aktuális időszak vagy ünnepkör határozza meg. Az iskolánk válogatott gyermekkara rendszeresen részt vesz az intézmény nagyszabású rendezvényein, úgy mint a karácsonyi hangversenyen, illetve a tanári hangversenyen. Ezen kívül jeleskedett már a 2019 májusában megrendezésre kerülő Csengő Énekszón is (XVII. szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválja), ahol bronzsávos besorolást ért el.

Bízunk benne, hogy az a közösségi élmény, amelyet a kóruséneklés ad, a jövőben is megtalálja útját az iskolánk falain belül és kívül, hiszen rengeteg alkotás vár még arra, hogy megszólaltassuk.

Szilágyi Szilvia

Népi zenekar

A népi zenekarban a kamarazenélés az együtt muzsikálás élménye a legfőbb szempont. A népi vonós zenekari alap felállás (hegedű, brácsa, nagybőgő)  kialakítására törekszünk. A zenekar repertoárjának a nagyobb részét a felvidéki népzene képezi viszont a Kárpát-medence egyéb tájegységeinek a népzenéjével is szívesen foglalkozunk.

A zenekarvezető a növendékeknek megmutatja az egyes fogásokat, amiket ők leutánoznak, „ellopnak”. Évszázadokon át jól működő módszere ez a magyar népzene tanítás és tanulás folyamatának.

„Minél többet kell hallgatni az adott dallamot és megpróbálni a legjobban ellesni az öreg, falusi mesterek muzsikálását“- vallja Horsa István népzenész is. Az adott zenének a megtanításánál sokszor nem használunk kottaképet, viszont a kottakép jól kiegészíti az oktatási  folyamatot, főleg ínséges időkben, amikor online tanításra kényszerülünk.

Fellépéseink: iskolai és falusi rendezvények, koncertek, ünnepnapok.

Helyszínek: Muzsla, Párkány, Szőgyén, Nagyölved, Farnad, Zselíz, Budapest.

2019-ben az 53. Zselízi Országos Népművészeti Fesztivál (53. ONF) – „Pajta, nyílj ki“ – egyéni előadók és csoportok műsorának vendégei voltunk-

Budapest – A Hagyományok Háza „tematikus napok“ rendezvénysorozat következő alkalmán Felvidék sokszínű és gazdag hagyományos népi kultúráját mutatták be a meghívott vendégek. A zenekar a gálaműsorban szerepelt.

Mgr. Alt István

DALAREMA könnyűzenei együttes

A zenekar Mgr.art. Góra Zoltán vezetése alatt 2016 szeptemberétől tevékenykedik. Állandó és lelkes tagjai: Gúdor Rebeka – ének, Morvai Mátyás András – zongora, Vlahy Laura – basszusgitár, Német Gábor – elektromos gitár, Geleta Dávid – dobok és Bakó Adrián – gitár.

A rendszeres próbák az iskola hangversenytermében, Párkányban zajlanak. Repertoárjukban popzenészek dalai mellett megtalálhatóak a rock, a metál és a blues irányzat legkedveltebb zeneszámai is. Elmaradhatatlan fellépői az iskolai hangversenyeknek és nagyobb eseményeknek.

A zenekar legnagyobb sikere a Kassai Pop-Rock és Jazz Országos Zenekari Versenyen
2017-ben elért 2. helyezés és 2019-ben elért 3. helyezés.

A zenekarban való játszáshoz, rögtönzéshez egészen más készségek szükségesek, mint a kottából való játszáshoz. Fiatal korban érdemes megtanítani a diákokat az effajta közös élmény elsajátítására, ezért 3-4 év hangszeres tudás után már érdemes zenekarban játszani. Ezt a hozzáállást a fiatalabb évfolyam növendékeiből álló zenekar közelíti meg a mi iskolánkban.

Jelenlegi tagok: Péter Alexandra Roxána – ének, Hegyeshalmi Zétény – zongora, szintetizátor, Vojácsek Tímea – elektromos gitár, Szekeres Szabolcs – dobok.

Mgr.art. Góra Zoltán