Janszo Orsolya

Janszo Orsolya

Janszo Orsolya a Hágai Királyi Zeneakadémia valamint a Pozsonyi Konzervatórium abszolvense, operaének művész és tanár szakon.

A zenével komolyabban Párkányban kezdett el foglalkozni zeneiskolás éveiben, amikor Hanza Rolanda tanárnőhöz került, klasszikus éneket és hangképzést tanulni.

Immáron ötödik éve foglalkozik oktatással, a Snétberger Zenei Tehetség Központ zenei segítőjeként.

A Központ diákjait hangképzésre, énekre valamint szolfézsra tanítja. Számtalan

nemzetközi versenyen és kurzuson vett részt, hospitált több neves tanár óráján, valamint több hónapig tanult Marton Éva, Kossuth-díjas művésznőnél.

2018 tavaszán az egyhónapos CHB Incubator nemzetközi projekt keretein belül a berlini Collegium Hungaricum összművészeti és kulturális központban alkotott.

A projekt részeként workshopokon vett részt Matkó Tamás, Mándli Endre Vazul, Miklós Szilveszter, Lukács Miklós, André Vida, Csongrádi Gábor és még számos egyéb művész vezetésével.

Lehetősége nyílt énekelni Zsófia spanyol királynének a Madridi Casinóban, fellépett a Pradoban(ESP), a Ronald Reagen Centerben (USA), az Eric Ericssonhallban (SWE), a bécsi Altes Rathausban, a portugál Terras Sem Sombra fesztiválon, a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Színházban, a MOM Kulturális Központban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermében,

az imolai Emilia Romagna fesztiválon (ITA), a Római Magyar Akadémia dísztermében, valamint számtalan más templomban és koncertteremben.

Nagy megtiszteltetés volt számára, hogy 2021 novemberében a londoni Covent Gardenben énekelt mentora, Balázs János kíséretében, 2022-ben pedig szólóestet adott a barcelonai Santa Maria del Mar székesegyházban.

Munkásságával kapcsolatban több nyomtatott és online magazin hasábjain jelentek meg interjúk, mint

például a National Geographic Hungary, a Mandiner, a Magyar7, a Család.hu, az Új Szó vagy a Párkány és vidéke.

Több alkalommal is elnyerte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, valamint 2020-ban és 2021-ben pozitív elbírálásban részesítette pályázatát a Talentum Hungaricum nívós zsűrije.