Kurina József, DiS.art.

Kurina József, DiS.art.

Zenei pályafutásom hat éves koromban kezdődött az érsekújvári művészeti alapiskolában, ahol zongorát tanultam. Zenei tudásomat magánúton is bővítettem id. Virág Istvánnál.

 

1990-ben a csehországi Vít Nejedlý Katonai Konzervatóriumba nyertem felvételt, ahol a zongora mellett a fuvola lett a fő hangszerem. Az érettségit már hazai terepen, a kassai Konzervatóriumontettem le. 1996-ban fejeztem be konzervatóriumi tanulmányaim Pozsonyban, az Állami Konzervatóriumban. Tanárom prof. Viktor Vavro volt.

1994 és 1997 között a besztercebányai Katonai Fúvószenekar fuvolistája és pikolósa voltam.

1997-től az érsekújvári zeneiskola fuvolatanára voltam. 21 évig a párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola fuvola, furulya, keyboard és zongoratanára voltam. 2018-tól a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola tanára vagyok.

1994-ben Vladislav Brunner fuvolaművész két hetes nemzetközi zenei kurzusának aktív hallgatója voltam, amelyet Pöstyénben szerveztek meg.

2005-ben az „Irma la Douce” c. világhírű musicalnek a németországi turnéján vettem részt fuvolistaként.

Büszkeséggel tölt el, hogy 14 évvel ezelőtt a környék zeneiskolái közül elsőként én vezethettem be a keyboard, mint önálló modern hangszer tanítását, amely mára olyannyira népszerű lett, hogy az első tanítványok közül már többen zenészként tevékenykednek.

2005 óta különféle zenei felállásokban zenélek (fuvola, keyboard, ének), a tanítás mellett zenészként és előadóművészként is részt veszek különböző rendezvényeken.

Tanítási módszeremet úgy dolgoztam ki, hogy azok minden diák képességeihez, igényeihez alkalmazkodjanak. Célom, hogy minden diák kézzel fogható tudással és a zene szeretetével legyen gazdagabb a művészeti alapiskolában eltöltött évek után. Fontosnak tartom a széleskörű zenei átlátást, kreatív, nyitott és szabad gondolkodást zenei téren. Mivel zenészként is tevékenykedem, ezt én mind saját tapasztalatból, a diákot bevonva a közös zenélésbe adom át, nemcsak szóban. Kedvenc zenei stílusaim közé tartozik a bárzene, jazz improvizációk, funky és a minőségi modern ill. mulatós zenék is. Nálam első számú, hogy a diák magas szinten tanulhassa a zenét, ebben nem ismerek kompromisszumot. Számos diákom konzervatóriumban ill. zenei főiskolán folytatta tanulmányait, itthon és külföldön is. Egyik legtehetségesebb diákom a Liszt Zeneakadémia hallgatója jazztanszakon, Budapesten.